Biografi

I don't do drugs, I am drugs

Salvador Dali

Salvador Dalí föddes den 11 maj 1904 i Figueres, Katalonien. Han föddes in i en medelklass familjen med en far som var advokat. Men familjen led av en tragisk historia då Dalís storebror dött tre år innan Dalís födsel, i sjukdomen gastroenterit. Dalís föräldrar berättade för honom att han var en reinkarnation av sin bror, vilket Dalí trodde på. År 1907 fick Dalí en syster vid namn Ana María, som år 1949 skrev en bok om hur det var att vara syskon till Dalí, kallad "Dalí As Seen By His Sister".

Dalí gick på konstskola redan från ung ålder, eftersom mamman uppmuntrat honom att följa den vägen och år 1916 upptäckte han och en vän moderna målningar. Ett år senare hade Dalí sin första konstutställning tack vare sin far.


Madrid och Paris

År 1922 åkte Dalí till Madrid och började studera på konstskolan Academia de San Fernando. Redan där började han få uppmärksamhet av sin personlighet, sitt utseende och sin konst, då han börjat få upp ögonen för stilen kubism. Tre år senare började mer folk få upp ögonen för Dalís konst och han blev en internationell kändis.

Hans intresse för surrealism kom senare, med påverkan av kubism, futurism och metafysisk målning. Det var i Paris som han började måla surrealistiska konstverk och han skapade sin så kallade paranoiskt-kritiska metod, vilket han använde för att måla upp det undermedvetnas drömlika fantasier. Dalí blev efter detta en av de kändaste surrealistiska konstnärerna och hans verk Minnets envishet ses än idag som en av de kändaste konstverk i stilen surrealism. I Paris träffade han även sin fru Gala, och hon blev en slags musa och följeslagare i hans liv. Hon hade även stort inflytande på hans konstverk, då hon kan ses på olika sätt i många målningar.